НАД 4000 ЛВ. БЯХА СЪБРАНИ ОТ СЪБИТИЕТО “SCIENCE BRICKS: НАУКА С КАУЗА”

Слънчевият ден на 19 октомври бе посветен на интересни научно-популярни лекции, готини демонстрации и смислена инициатва. Първото по рода си събитие, организирано от нашите колеги от MediaBricks, избра за своята благотворителна кауза именно олимпийските отбори по природни науки - математика, информатика, лингвистика, химия, физика, млади физици, биология, астрономия, астрофизика.

Гостите можеха да закупят предварително своите билети на цени от 10 до 50 лв. - ученически, стандартни и два вида дарителски. За хората без билети срещу съответното дарение на място, бяха събрани още средства, за да можем сега гордо да споделим, че над 4000 лв. бяха добавени към средствата за подготовката на състезателите по природни науки.

Вижте още снимки от събитието тук

Вратите на Форум “Джон Атанасов”на София Тех Парк отвориха в 10 ч. - посетителите имаха 45 минути да се запознаят с партньорите на “Science Bricks” на техните щандове - телескоп на Катедра “Астрономия” на СУ, ЧНУ Izzi Science for kids, Vivacom и “Операция “Жълти стотинки”, Българска наука, Technomagic Land и др. Лекционните панели бяха открити от водещите - Златина Димитрова (химик, Корпус за бързо гърмене, TML) и д-р Владимир Божилов (катедра „Астрономия“), а заедно с тях на сцената се качиха и организаторът Вълкан Горанов и председателят на УС на Олимпийското сдружение - Алексей Христов.

Първи лектор на “Science Bricks” бе Никола Каравасилев, ръководител на няколко олимпийски отбора, които участват в най-престижните състезания по природни науки в света. Той обясни “на човешки език” как функционира нашата Вселена и какво е мястото ни в нея. След него на сцената се качи химикът Наско Стаменов, който разказа за материалите, от които се изработват ракетите и ракетното гориво, а трети подред бе Аспарух Камбуров, който също ни отведе в далечни, невиждани земи. Геодезистът разказа как се стига до Антарктида за научни изследвания, каква е разликата между Антарктика и Антарктида, и направи 3D сканиране на публиката в залата. Последен, но не по важност, от научните лектори, бе професор Николай Денков, който ни запозна с времената, когато дори Слънчевата система не е съществувала.

Последният панел за деня бе посветен на олимпийците - пред публиката застанаха двамата водещи, заедно с трима състезатели от тази година - Десислава Илиева (биология), Иво Петров (физика, математика) и Дамян Францов (химия). Те разказаха за състезателния и извънсъстезателния живот, за нещата, които ги вълнуват. Предизвикаха ни, като показаха по една теоретична или експериментална задача от олимпиада в своята обаст. 

Благодарим на MediaBricks за оказаната чест и емоции; на вас, които оценяват работата ни и целогодишно подкрепят талантливите ученици и техните преподаватели и ръководители. 

Следете ни за още новини, предстоящи събития и интересни научни материали! Вижте Календара за 2020 г. и се абонирайте за олимпийския ни бюлетин